Timiș


Cascada Şopot

Cea mai mare cascadă din județul Timiș, așezată într-un cadru natural splendid din Munții Poiana Ruscă.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/MkoUX4ZgAxuovMNJ6

Acces: Sunt câțiva kilometri de drum nesfaltat, dar care nu pun probleme, se poate merge cu orice mașină. Apoi de la podul de unde începe traseul amenajat (unde sunt și băncuțe de popas) mai sunt 15 minute de mers pe jos pe poteca în urcuș lin, traseu bulină albastră.

ianuarie 2025



Colonada Buziaș

O dantelărie formidabilă de lemn, cu pavilioane octogonale traforate de jur împrejur cu măiestrie, pentru o plimbare demnă de împărătese. 

Parcul Central Buziaș adăpostește o adevărată comoară arhitectonică și turistică, Colonada Buziaș. Deși colonade se mai găsesc la Karlovy Vary (Cehia) și Baden-Baden (Germania), cea de la Buziaș este unică în Europa prin lungimea ei impresionantă, 533 metri. 

Construită în 1875 la cererea lui Franz Joseph pentru ca plimbările împărătesei Sissi să fie ferite de soare, vânt sau ploaie.

În parc de mai pot admira și platanii uriași care dau locului un iz de poveste, plantați în 1812.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/p8YgGq1NqDknsQnQ6

ianuarie 2025



Sfinxul de la Crivina

Un Sfinx mic pe care, dacă nu era plăcuța indicatoare lângă drum, nici nu-l vedeam.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/MdcrFXgWtKjkVCMs6

ianuarie 2025



Transluncani

Un drum nou ce șerpuiește frumos printre plaiuri timișorene.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/S3kcH7zKHmv83vLx6

ianuarie 2025



Catedrala Mitropolitană și Piața Victoriei

Catedrală ortodoxă românească în stil neomoldovenesc situată în Piața Victoriei. 

Piața Victoriei este locul în care Timișoara a fost proclamată în 20 decembrie 1989 primul oraș liber din România.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/ZNAsZbYA5WCHoTay7

ianuarie 2025



Bastionul Maria Theresia

Cetatea Timișoarei a fost inițial construită din piatră în secolul al IV-lea și refăcută după un cutremur în secolul următor. Între secolele XVI-XVIII ea aparține turcilor, iar în 1716 este cucerită de habsburgi. În urma asediului cetatea a fost afectată așa că habsburgii au hotărât să o reclădească în stil Pagan. Bastionul Maria Theresia este singurul bastion care mai există azi din Cetatea Timișoarei.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/24wUitKVUsxPRijC6

ianuarie 2025



Piața Libertății și Statuia Sfintei Maria

Acest monument, la fel ca cel din Piața Unirii, a fost ridicat ca mulțumire pentru încheierea epidemiei de ciumă când peste 1.000 din cei 6.000 de locuitori ai Timișoarei au murit.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/Vhx9jhrQ6z5iNKyh9

Localizare: https://maps.app.goo.gl/Meo29biiS1kxdBZQ7

ianuarie 2025



Piața Unirii și Coloana Ciumei

Piața Unirii este cea mai veche piață istorică din Timișoara, amenajată în stil baroc. De jur împrejurul pieței se găsesc clădiri superbe și pline de istorie.

Coloana Ciumei este un monument înălțat în mijlocul pieței și amintește de încetarea epidemiei de ciumă care a devastat Banatul între 1731 și 1738.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/wdr7E5mv1XXRCeAE6

ianuarie 2025



Palatul Brück

Cel mai recognoscibil edificiu al Timișoarei – Palatul Brück. Construit după planurile arhitectului timișorean László Székely, în stilul Secession (Art Nouveau). 

Prin contrastul cromatic roșu-verde, prin jocul volumetric al acoperișului, ornamentele Secession și detaliile ceramice specifice arhitecturii maghiare, palatul se evidențiază în contrast cu arhitectura preponderent barocă a pieței.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/a9za1JYrdA82zr2o8

ianuarie 2025



Palatul Baroc

Palatul Baroc reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timișoarei. Caracteristicile construcției au favorizat alegerea sa pentru funcțiunea de muzeu de artă, spațiile oferite de clădire putând fi adaptate cu minime modificări cerințelor de expunere ale muzeografiei contemporane.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/vEeRGFyZzsz9F78RA

ianuarie 2025



Palatul Miksa Steiner

Destinația clădirii este sugerată de ornamentația de pe fațadă. Simboluri precum stupii de albine, care sunt reprezentați pe fronton și deasupra ușii de acces, sugerează funcțiunea bancară al imobilului.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/W2VgoEFk7mZXchWn8

ianuarie 2025



Palatul Agoston Galgon

Palatul Agoston Galgon (cunoscut și drept Clădirea cu Cocoș) ridicat în stilul Secession se remarcă prin câteva elemente specifice: frumosul bovindou pe 2 etaje, coloratura zglobie și în primul rând basoreliefurile cu siluete feminine dansând.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/biFvrXqnuAi19iCp9

ianuarie 2025




Locuri despre care am aflat, dar unde nu am ajuns încă: