Neamț


Cheile Bicazului

Șoseaua șerpuiește alene printre munții semeți care parcă te strâng. Stâncile par a se prăvăli peste tine. Dar te încântă nespus toate astea.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/fjPtddSqjwyAbawU6

august 2017



Lacul și Barajul Bicaz

Cel mai mare lac artificial 1,2 miliarde metri cubi de apă. Cel mai puternic colos de beton din interiorul României. Cel mai mare baraj de greutate (nearcuit, el ține drept piept forțelor incredibile ale apelor, imaginați-vă lupta din adânc!).

Localizare: https://goo.gl/maps/N58mP4dcNFpaJrR56

august 2017



Turnul lui Ștefan cel Mare

Căutând răcoarea ne-am suit în Turnul lui Ștefan cel Mare (sec. XV) din Piatra Neamț.

Localizare: https://goo.gl/maps/Bv65ZuJ31B6ktCWw8

iulie 2019



Telegondola Piatra Neamț

Telegondola trece peste întreg orașul, pornind de la gară, iar apoi urcă până pe vârful muntelui Cozla. Priveliștile și plimbarea la înălțime, excelente. Zâmbet de la o ureche la alta pe toată durata.

Localizare: https://goo.gl/maps/1pYE72MHUDwh3Qi77

iulie 2019



Dealul Pietricica

Uite și Pietricica! Așa cum se vede în trecere din telegondolă (tot din telegondolă se mai vede și lacul Bâtca Doamnei, și Ceahlăul).

Localizare: https://goo.gl/maps/7fCykJnkNTHM29YdA

iulie 2019



Cetatea Neamțului

"Sunt cu ceară picurate / Filele-n bucoavna mea, / Dar citesc, cum pot, în ea / Spune-acolo de-o cetate / Care Neamțul se numea."

Măreție și forță medievală în toată puterea cuvântului. Cea mai bine păstrată fortificație de piatră din sec XIV. Mândra, grandioasa și aproape invincibila cetate veghează și azi din vârful Timusului pe Ozana cea frumos curgătoare.

Localizare: https://goo.gl/maps/71b35WBRKgH2dtpJ6

iulie 2019



Lacul Cuejdel

O splendoare misterioasă care te cucerește fără remușcări. Aerul tragic și trist al trunchiurilor care se ivesc peste ape, parcă încercând să se mai salveze, împresoară privirea. Mult mai mare, mai sălbatic, mai sumbru și mai liniștit decât fratele lui faimos, Lacul Roșu. Asemănător însă ca mod de formare (un munte prăbușit pe cursul unui râu înecând o pădure). Un loc extraordinar. Excelent.

Localizare: https://goo.gl/maps/XAFpEddXwaDsiC1H9

Traseu cu urcuș bulină roșie 1h.

Noi am mers pe drumul ce trece prin Gârcina și Cuejdiu, iar apoi se continuă și după ce se termină asfaltul, practicabil cu orice mașină. La un moment dat se face un drum la dreapta cu barieră și indicatorul de traseu.

Știu că se poate ajunge și din partea cealaltă a lacului prin localitatea Magazia și Cracăul Negru, dar nu pot să zic cum e pe acolo că nu am fost.

iulie 2019



Parcul tematic Ion Creangă

"Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei ...". 

Printre poveștile lui Creangă la Humulești.

Localizare: https://goo.gl/maps/nAMngbxsfGszkWgF8

iulie 2019



Mănăstirea Agapia

Să vă spun sincer, n-am venit aici pentru mănăstire. Aici am venit pentru interiorul pictat de Nicolae Grigorescu. Ooooo, dar ce diferență față de picturile bisericești obișnuite! Iată cum se vede mâna unui maestru! 

Localizare: https://goo.gl/maps/LjHPwYFdp2sMAZGG9

iulie 2019



Mănăstirea Neamț

E mult mai mare și mai sobră decât te-ai aștepta. Zidurile din piatră te surprind cu frumusețea lor aparte. Parcă e o adevărată catedrală.

Localizare: https://goo.gl/maps/tSozMz9qRZba3U75A

iulie 2019




Locuri despre care am aflat, dar unde nu am ajuns încă: