Cluj


Biserica Sfântul Mihail (secolul XIV)

Măreața gotică sau impozanta Biserică Sfântul Mihail, chiar în inima Clujului, în Piața Unirii, alături de Monumentul Matia Corvin.

Localizare: https://goo.gl/maps/4cxov4XwWygg7w7Z6

februarie 2025



Coloana Ciumei

Statuia Fecioarei Maria este un monument din tipologia coloanelor ciumei, edificat la Cluj în anul 1744, opera sculptorului austriac Anton Schuchbauer. Ridicată în stil baroc, este un semn de recunoștință pentru încheierea epidemiei de ciumă dintre anii 1738-1742.

Toate Coloanele Ciumei (Germania, Austria, Polonia, Elveția, România, Slovacia, Cehia, Ungaria) sunt ridicate după prototipul celei din Viena.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/z3gZNBEYtaKf3rPN8

februarie 2025



Zidurile Cetății (secolul XV)

Cetatea medievală a Clujului a fost ridicată din blocuri mari din piatră pentru formarea unor ziduri masive cu contraforți de întărire, creneluri, metereze și drum de strajă pe console de piatră. Fortificațiile erau impresionante, cu 20 de turnuri și porți care erau întreținute pe timp de pace și apărate pe timp de război de bresle meșteșugărești, al căror nume îl și purtau. 

Azi nu au mai supraviețuit decât câteva ziduri și 2 turnuri, al Croitorilor și al Lăcătușilor.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/XoFKezc2u8kzn2vLA

februarie 2025



Turnul Croitorilor

Turnul reprezenta colțul de sud-est al cetății medievale și este singurul bastion din Vechea Cetate a Clujului care s-a păstrat integral.

După Bătălia de la Mirăslău Baba Novac și preotul Saski au fost prinși, judecați și executați în cetatea Clujului pentru trădare. Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul, a fost ars pe rug, după care trupul i-a fost tras în țeapă și expus în apropierea bastionului în 1601. În amintirea lui a fost ridicată în 1975 Statuia lui Baba Novac, operă a sculptorului Virgil Fulicea.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/oUWazdxmh5H1He8i8

februarie 2025



Teatrul și Opera din Cluj-Napoca

Clădirea construită în 1906 în stil baroc-rococo adăpostește atât Teatrul Național Lucian Blaga, cât și Opera Română din Cluj.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/uTk44HBrviSWnTxJ6

februarie 2025



Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului

Ridicată după unirea Transilvaniei cu România, în stil neobaroc și neoromanesc (Brâncovenesc), se află în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. Este monument istoric și în prezent a treia catedrală din România ca înălțime, după Catedrala Mitropolitană din Timișoara și Catedrala Evanghelică din Sibiu.

Localizare: https://goo.gl/maps/e42Lm2TYSHsDbWVy7

iulie 2017



Palatul Baroc

Palatul Bánffy este cea mai importantă construcție baroc din Cluj-Napoca şi de referinţă pentru arhitectura din secolul XVIII din România.

Faţada principală se evidențiază prin balconul semicircular cu stema familiei Bánffy deasupra, iar în laterale sunt dispuse în chip simetric statuile unor divinităţi antice: Marte, Pallas Athena, Diana, Apollo, Perseu, Hercule. 

Palatul este compus din patru aripi dispuse în jurul unei curţi interioare rectangulare în care se pătrunde printr-o galerie triplă, monumentală.

Azi clădirea adăposteşte Muzeul de Artă.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/F37ZPCADG9yinfDf6

februarie 2025



Cetățuia

Cetățuia era o fortificație construită în perioada Habsburgică, între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și înconjurată de bastioane.

Astăzi aici se află Parcul Cetățuia, cu frumoasa Aleea Cetățuia pe unde se poate face o promenadă pentru a admira orașul de sus.

Localizare: https://goo.gl/maps/w9Bu8wRi5kSdWKnF8

februarie 2025



Cheile Borzești

Un amalgam de stânci și ape împletite abrupt într-un peisaj superb.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/fGkMKaFPYQA4NMXU9

Traseul Cheile Borzești complet 2h. Este format din 2 bucăți care se pot face și împreună, și separat: Cascadele Inferioare și Cascadele Superioare.

Traseul Cascadele Inferioare, bulină roșie, 1 h, are și treceri prin apă, are și porțiuni cu cabluri metalice. Noi am nimerit pe ploaie, astfel că a fost puțin dificil, totul aluneca rău deși toți eram încălțați cu ghete serioase de drumeție. Așadar, mai degrabă pe vreme frumoasă.

Traseul Cascadele Superioare, triunghi roșu, 1 h, are și treceri prin apă, are și puțin urcuș.  

iulie 2023



Lacul și Barajul Tarnița

Foarte aproape de orașul Cluj-Napoca, o recreere binevenită în mijlocul unui peisaj excelent.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/C8nz2QRUoVkduonE6

iulie 2023



Stufărișurile de la Sic

O mlaștină plină cu stuf și papură, cu lișițe și stârci. După Delta Dunării, acesta este locul unde găsim cea mai mare întindere de stuf din România. 

Localizare: https://maps.app.goo.gl/5TekQSU6woMPEYDP8

Pontonul de lemn are 1 km lungime și oferă acces ușor prin rezervație.

iulie 2023



Cascada Ciucaș

Stâncăriile așezate dezordonat prin preajmă se strâng într-o horă încremenită în jurul apei care își face loc cu năduf și încăpățânare printre ele vociferând tumultuos, forțând-o în căderi după căderi și în vâltori amețitoare.

Cascadă scundă și lată, cu debit mare și zgomotoasă. Acest loc ne-a surprins plăcut, nu ne așteptam să fie așa frumos.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/pukNpWY3fkNHr8uaA

Ultima porțiune de drum până la cascadă este neasfaltată, dar practicabilă cu orice mașină. Apoi mai sunt 5 minute de mers pe jos de unde se lasă mașina.

august 2022



Cetatea Bologa (secolul XIII)

Suită în vârf de deal, ca majoritatea cetăților, o ruină frumoasă și bine păstrată.

Cum oare domnitorul Țării Românești Mircea cel Bătrân a avut o cetate înfiptă adânc în inima Transilvaniei? O bucată foarte interesantă de istorie.

Localizare: https://maps.app.goo.gl/yHFG4Rx19eCnGQkx9

iulie 2021



La Pleșe

Foarte asemănătoare cu formațiunile de la Grădina Zmeilor, mai mici, dar nu mai prejos. O surpriză inedită la 40 de km de Cluj-Napoca. 

Localizare: https://goo.gl/maps/h2J1WuSijsPEorgU7

Cum mergi spre Dâncu se văd chiar din șosea pe stânga sus printre copaci, dar urcușul la ele direct din stradă chiar din dreptul lor este abrupt și anevoios (eu neavând răbdare am urcat așa pieptiș, iar apoi am găsit poteca). Așadar, există o potecă mai blândă prin pădure care pornește din curba de dinaintea lor. Mers 10'.

iulie 2021



Barajul Drăgan-Floroiu

Al doilea baraj arcuit ca mărime din România, după Vidraru, și al cincilea dintre toate. În mijlocul unui peisaj sublim îl vedem încă înainte de a ajunge la el, de pe platforma de belvedere.

Localizare: https://goo.gl/maps/6zgPTBBQWN6wykCP6

iulie 2021



Barajul Beliș-Fântânele

Unde se întâlnesc Munții Gilăului, Munții Vlădeasa și Muntele Mare, Someșul Cald e oprit în loc din curgerea lui de Barajul Beliș-Fântânele.

Localizare: https://goo.gl/maps/13s7xrQ4R6cRC2bT9

iulie 2021



Cheile Turzii

Alternanța stânci-vegetație ne-a cucerit pe loc. Când aproape și abrupte, când largi și blânde, cheile astea sunt fantastice.

Localizare: https://goo.gl/maps/XzmqiTY1UcERc6fWA

Traseu pe lângă firul apei 1h.

octombrie 2020



Cheile Tureni

Un picnic pe platoul de lângă Cheile Tureni. Exact ce-i trebuie sufletului.

Localizare: https://goo.gl/maps/JaNMrfgkiqA8kfvW8

octombrie 2020



Cetatea Lita sau Liteni (secolul XIV)

Înconjurată de o toamnă sublimă și-un peisaj îmbătător, de văi și dealuri care dezertează ușor-ușor în fața galbenului-ruginiu, cucerită aproape complet de natură, stă cuminte pe vârful colinei scrutând orizonturile.

Localizare: https://goo.gl/maps/KDpMHPhufDGuTkPE9

Traseu urcuș lin 20'.

octombrie 2020



Cascada Vălul Miresei

Frumoasa își aruncă vălul alb-înspumat peste stânci ca o trenă umedă și rece. Elegantă și mândră printre păduri și stânci.

Localizare: https://goo.gl/maps/JXeMXUmMhjfniqRy9

Drumeție pe plat 1 km.

august 2020



Arborele Sequoia, Rogojel

Nu e clima lor și totuși câțiva rezistă și în Romania. L-am găsit pe cel mai mare de pe teritoriul țării noastre, înfipt în mijlocul unor ținuturi de basm. 

Localizare: https://goo.gl/maps/a3CBivfawo8HnUtA7

august 2020



Salina Turda

Nu e renumită degeaba. Un parc de distracții la răcoare în adânc printre pereții de sare. 

Localizare: https://maps.app.goo.gl/1rtEZNnC5T8p8A2C8

august 2017



Castelul Banffy, Bonțida (secolul XVII)

Barocul transilvănean așezat peste tot ornând nucleul renascentist al palatului. A fost considerat în vremurile sale de glorie Versailles-ul Transilvaniei.

Localizare: https://goo.gl/maps/hCHS9h3YhUmK3CD57

august 2017



Castelul Kornis (secolul XVI)

Ne apropiem de Castelul Kornis. Aflasem că aici vom găsi Castelul cu inorogi, dar nici urmă de ei.

Localizare: https://goo.gl/maps/17nu8HatTiG8aeoX6

august 2017



Laguna Albastră

Unde se duc Clujenii la mare? La Laguna Albastră.

Localizare: https://goo.gl/maps/WWJ8CEf1f6gd49vTA

iulie 2017




Locuri despre care am aflat, dar unde nu am ajuns încă: